17 februari 2011

Kunst en ouwe shirtjes

  

Retroshirtjes zijn de laatste jaren tamelijk in trek in het peloton van de vrijetijdsfietsers in Nederland en ook elders. Kenmerken zijn eenvoud van ontwerp een beperkte belettering. Kom daar in het profpeloton maar eens om. Op shirt en broek moet nu eenmaal een hele berg sponsornamen een plekje krijgen. Anno 2011 maken eigenlijk alleen de shirts van Leopard-Trek en van Sky nog enigszins een retro-indruk.

Vriend en fietsverhuurder Paladino Meschi is behalve zelf fanatiek fietser ook passievol genieter van de wielerhistorie. Aan de muren van zijn winkel aan de Corso Garibaldi http://www.chronobikes.com/ hier in Lucca  hangen mooie foto's uit oude tijden, o.a. de fameuze bidonoverdracht Coppi --> Bartali (dan wel andersom, zoals in werkelijkheid het geval schijnt te zijn geweest....) in de Alpen tijdens de 11e etappe van de Tour de France 1952 (Bourg d' Oisans-Sestrière).


(Col d' Izoard, 6 juli 1952)

Behalve mooie foto's heeft Paladino ook een aantal belegen shirtjes in zijn winkel hangen. Het is niet bekend hoe oud het Atala-shirtje is, maar de mot zit er in ieder geval goed in. Wie weet is hij nog van Luigi Ganna geweest, in 1909 in het shirt van dit fietsenmerk winnaar van de eerste Giro d' Italia. Het Filotex-shirt is in ieder geval van wat recenter datum, nl de jaren '70. In die ploeg reed destijds ene Francesco Moser. Topstuk in de winkel is de toch wel erg antiek ogende zwarte Moserfiets, met op de balhoofdbuis de beeltenis van de zelfde met eronder de bekende kleuren van de regenboogtrui. Die veroverde Moser in 1972 te San Christobal (Venezuela). De fiets is volgens Paladino van 2 jaar later.

Al met al kan je bij Chronobikes niet alleen goed terecht voor een prima huurracer, de winkel is ook een klein museum. Daarmee draagt hij in bescheiden mate bij aan het museumbestand in Lucca. Al gaat het daar niet over de fiets, maar over Etrusken en de middeleeuwse schilder-en beeldhouwkunst. Schilderijen en beelden vind je ook terug in de vele meestal in Pisaans-Romaanse stijl opgetrokken kerken. Tot de opmerkelijkste stukken behoren de voorstellingen van Christus aan het kruis, geschilderd op hout. Lijkt me toch ergens een lullige dubbele last voor die man.

Vóór en Na de restauratie: 

  

     
 De kruisiging van Catiglion Fiorentino (Cimabue??; ca. 1280)

4 opmerkingen:

  1. Dat met paardenhaar gevulde helmpje is trouwens ook behoorlijk retro.
    De laatste prof die er bij mijn weten nog mee reed, terwijl het hele peloton al met een kunststof schaalhelm te paard ging was overigens ... (moet je weten)

    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, ik moet passen. Maar het zou zo maar Jelle Nijdam kunnen zijn. Of gewoon Urs Freuler (van Atala)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nijdam heeft het inderdaad ook lang volgehouden maar ken je Andrei Tsjmil nog?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rus, Moldaviër, Belg. Toen hij minister was had hij in ieder geval een andere pet op.

    BeantwoordenVerwijderen