![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwN_idn5WYZg_AzHYh2ErcutWymWyz4k6JnVCgUlmpabALho8ivNKTECTZ8GTMI1A4_iKUqHiSt4fm0bGDJ7UoYm2dhKqbLvNpF9FO5WZ9HLPrZiSD-3m6y5SVH0uaZ7bBbTwZVE_oTVEQ/s200/Ben+van+der+Burg.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqY5dRdoZ578uGOv6eqprq8yxLjLb-GFAiiwFg2YSe_EsektE3pSOZiUDIt8Q-JTrYKqIeGpnfCEYaXGsq9tCvQoQv5rmduEMNEARNvjW1uIMNtmoG4ytnqxRDJJIuF2FV849Y2uLyaUYm/s200/Bas+Haring.jpg)
Bas denkt net zo hard als Ben vroeger reed. Vrij hard dus. Zo heeft Bas vrij hard nagedacht over het nut van soortenrijkdom van de natuur. Het resultaat is een beetje een half mislukte 1500 meter. Persoonlijk kan Bas niet leven in een wereld zonder natuur, zegt hij in een essay uit 2009, en deze week ook op de radio. Niettemin trekt hij het nut van biodiversiteit ernstig in twijfel. Wie mist nu een soort als die er niet meer is? Waarom moet er bv. een Middelste bonte specht zijn als er al en Grote b.sp. is? Niets om treurig over te doen, als de Middelste verdwijnt, volgens Bas. Raar, en nogal tegenstrijdig, als je je zelf geen leven zonder natuur kan voorstellen. De feiten zijn dat het uitsterftempo van soorten hoog is, en de lijst van bedreigde soorten steeds langer. Moeten wij het verlies van biodiversiteit nou wel zo betreuren? Volgens Bas dus niet, volgens vele critici wel. Zie o.a.:
http://home.planet.nl/~gkorthof/korthof35.htm
http://evolutie.blog.com/2009/04/14/waarom-menselijke-gezondheid-afhangt-van-biodiversiteit/
Paedocypris progenetica
Dit kikkertje werd onlangs ontdekt op Nieuw Guinea, Met zijn 7,7 mm is het de kleinste gewervelde diersoort tot nu toe bekend. Hij zit hier op een euromunt. Is hij minder waard dan pakweg 35 eurocent? Wie weet levert deze soort nog eens een cruciaal geneesmiddel op, zoals zo vaak eerder is gebeurd met stoffen gewonnen in de natuur.
Woensdag was fietsmaat Dario na zijn skivakantie in de Dolomieten weer gereed voor een tochtje. We reden een prachtparkoers door de heuvels benoorden Lucca, een open streek met kleine dorpjes, olijfboomgaarden, grote landhuizen, uiterst rustige weggetjes, die echter goed op en af gaan. We kwamen in een kort ritje van 45 kms tot ruim 700 hoogtemeters vanwege o.a. 3 serieuze beklimminkjes, waaronder de Piccolo Mortirolo. Ambettant steile stukjes vooral in deze klim, al is de echte Mortirolo in Noord Italiƫ een stuk zwaarder vanwege afstand en gemiddeld stijgingspercentage. Hier kon ik nog enigszins lekker draaien, almaar haarspeldjes rondend. En de beloning is altijd weer de afdaling, niet te veel remmen, zou zonde zijn.
Gisteren ook nog een rondje gereden, vandaag rustdag. Helaas gaat het bezoekje met Paladino aan de Vinerfabriek in Pistoia niet door http://www.viner.it/, het zal voor een andere keer zijn.
We gaan samen even buitende Muren kijken, daarna uit eten en wagen ons aan de eerste culturele uitstap, een tentoonstelling over Chagall in de oude San Christoforo-kerk in het centrum.
Ik denk dat de evolutie ook wel zonder Bas Haring kan nietwaar? Er zijn al zoveel filosofen op de wereld, eentje meer of minder zal niet uitmaken denk ik. Hij houdt er net zulke vreemde denkbeelden op na als een of andere Tsjech die momenteel het nieuws haalt met het volgende: Om de aandacht te vestigen op de kwetsbaarheid van de aarde wil hij in 10 weken boven alle oceanen, natuurgebieden, wildparken, etc., van de hele aarde vliegen. Daarvoor gebruikt hij dan een klein vliegtuigje en probeert daarbij zo min mogelijk brandstof te gebruiken. Wat klopt hier niet? Volgens mij begrijpt deze meneer het niet en wil hij vooral de aandacht op zichzelf vestigen, ondertussen kerosine uitspugend over de mooiste gebieden van de aarde.
BeantwoordenVerwijderenZie www.bergwijzer.nl
PS: Heeft Hans Poley al een keuze gemaakt voor zijn Grote Moment voor de Tourcanon?
Volgens mij had Bas Haring (ja ik ben fan!) meer moeten aangeven dat het uitsterven van bepaalde soorten niet een goed meetinstrument is voor de de ´staat´ van de natuur. Het uitsterven van soorten is immers een onderdeel van de natuur. Net zoals het ontstaan van nieuwe soorten. Wij als mens hebben alleen het ongeluk (of geluk) dat we nu een grote invloed uitoefenen op (de snelheid van) dat proces.
BeantwoordenVerwijderen