24 januari 2012

Gevaarlijke beesten

Prachtig weer zondag hier! Desondanks de banden niet opgepompt. Samen hier de zondag gevierd. Want zo voelt dat wel. Het was een leuke dag. Op het gemak wakker geworden, de merels buiten begroet, die op hun druifje zaten te wachten. Voordat we einde middag samen met vele  anderen aan het passagieren sloeg op de Muren en door de stad hebben we ons tot ongeveer 14 uur bezig gehouden met onze werken voor http://www.steenuil.nl/ en - dus - de Steenuil. In dat verband een uitgebreide Skype-sessie (hoe handig!!) met Ronald gedaan teneinde enkele bugs en andere lastige kwesties door te spreken rond het Nestkaartproject, waar Mary-Anne zich hier met veel plezier doende houdt. Onder mijn uiterst bezielende dagelijkse begeleiding. Uiteraard. Hartstikke leuk om samen ook met dergelijke projecten onledig te zijn. Waar het om gaat, dames en heren, is om broedgegevens uit vele bronnen (c.q. gebieden in Nederland) en uit vele jaren m.b.t. het aantal eieren en uitvliegende jongen van Steenuilnesten in een specifiek programma ('Nestkaart') neer te zetten, zodanig dat er een gedegen wetenschappelijke analyse mogelijk wordt over het aantal nesten dat succes heeft (tenminste een jonge Steenuil die uitvliegt). Dat geeft een clue over de mate waarin Steenuilen het vandaag de dag nog kunnen volhouden in ons buitenstedelijke landschap. Zoals u weet wordt het daar al maar voller en drukker. Tot veler verdriet, van de wandelaar of fietser tot aan de Steenuil.




Ik hou het kort. Als we de Steenuil voor de Nederlandse natuur willen behouden moeten we weten wat we dan het beste kunnen doen. Uitgangspunt dat de aanwas aan jonge Steenuilen minimaal gelijke tred zou moeten houden met de (natuurlijke) sterfte van de oude vogels. Oud? Nou ja, de gemiddelde leeftijd van een Steenuil is na uitvliegen ergens tussen 2 en 3 jaar, dus dat houdt al niet over. Er moet dus een flink aantal jongen uitvliegen om de aantallen (de populatie) op peil te houden. Om te beginnen. Jonge Steenuilen zijn net zo hongerig als jonge mensen. Het ligt dus voor de hand dat een goede voedselvoorziening helpt bij een goede start van een jong Steenuilleven. Het onderzoek, waar we beiden ook vanuit Lucca aan bijdragen helpt te achterhalen of er tegenwoordig nog wel voldoende jonge Steenuilen groot worden. Als dat duidelijk is weten weer een beetje beter waar we de beschermingsinspanningen het beste op kunnen richten.

Nu we het toch over de fauna hebben, er zijn ook heel veel gevaarlijke soorten, U houdt vast niet van de teek, de mug. Niet alleen lastig spul,ze kunnen ook v ervelende ziekten overbrengen. Als fietser ben je ook beducht voor overstekende honden en katten. Een gevalletje 'hond in het peloton' overkwam me eens tijdens mijn enige echte wedstrijd ooit in Portugal. Gelukkig vielen de gevolgen mee; slechts een concurrent moest de strijd staken (en gaan sparen voor een nieuwe fiets). We kennen nog het verhaal van Claudio Gaudianello, die hier tijdens de beklimming van de Monte Magno een Wild zwijn onzacht toucheerde. En ooit knalde coureur Jacques Hanegraaf in Zwitserland tijdens een afdaling van een van de fraaie bergen daar op een hert: einde carrière, zowel voor het hert als voor Jacques http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Hanegraaf .

De dierenwereld kent al met al vele gevaarlijke types. Neem nu dit monster:
http://www.facebook.com/photo.php?v=10150514013136092

Zo kunnen we nog wel even door gaan. Doe ik ook, in het volgende blogje.

2 opmerkingen:

  1. Hier nog een Grote Daler, dit zie ik Il Falco nog niet zo snel doen en ook waag ik te betwijfelen of Rini Wagtmans hier van terug heeft...
    http://youtu.be/zUy1Hq9UiyY

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker spectaculairm maar vooral Rock ' Roll , zeker geen wielrennen. En Riny houdt niet zo van R 'R.

      Verwijderen