15 oktober 2012

Cleopatra rules (Cose di un altro mondo)



Vandaag, maandag 15/10, is een flink deel van Italië, waaronder ook Toscane, in de greep van Cleopatra. Eigenlijk begon het gisteren al. Donkere wolken pakten zich toen al samen boven Lucca, maar het bleef bij een paar pittige buitjes van een minuut of 5.  Dat was nog maar de voorbode van veel straffer weer vandaag. Komt dus door Cleopatra, een mediterrane cycloon die gepaard met wolkbreuken. Grote hoeveelheden water en hevige onweders worden ons voorverwacht; in Rome is het advies uitgegaan om maar binnen te blijven en is men hier en daar in de weer gegaan met zandzakken.

Als het hier nattig wordt verschijnen op alle straathoeken in het centrum parapluie-verkopers van Afrikaanse origine. Ze zijn met tamelijk velen en hebben het niet makkelijk, vermoed ik. Hoe ze hier leven zal ik eens proberen uit te zoeken. Je ziet ze ook bij supermarkten e.d., vragen je dan wat om te eten. Op mijn dagelijkse ochtendrondje naar de bakker en de krantenwinkel kom ik er ook altijd eentje tegen. Die staat dan niet bij de deur van de gewone bakker, maar bij de deur van de banketbakker even verderop. Kwestie van goed ontwikkeld gevoel voor smaak.


Deze observatie van de kouwe grond brengt me bij het onderwerp museumbezoek. We bezochten o.a. de tentoonstelling in Palazzo Guinigi, gewijd aan op hun reizen in West- en Midden Afrika door Lucchese reizigers verzamelde maskers en andere gebruiks- en kunstobjecten. Allemaal voorwerpen die hun strikte plaats en betekenis hadden in de tradities en riten van nu verdwenen culturen.


Een deel van het prachtige spul werd in de 19e eeuw verzameld door ethno-antropoloog Carlo Piaggia, van wie op de tentoonstelling ook een aantal autentieke rapporten en verslagen is te zien. Zoals de begeleidende catalogus het verwoordt: "Deze expositie is een schitterende reis door de dromen van onze voorouders door eigentijdse leunstoelreizigers." Oh ja, de herinnering aan die Piaggia leeft voort, o.a. in de naam van de straat waar wij nu ons huurappartementje bewonen: Via di Piaggia.

Ome Kees (Nigeria)

Uilenmasker (Songe, Congo)

            Standje V&D (Lobi, Burkina Fasso)

                 Geest van voorouder (Kwele, Congo)

(Ngbaka, Congo)

         Neushoornvogelmasker (Ngoni, Nigeria)

Omdat het vandaag toch te nat is voor buitenactiviteiten  gaan we vanmuiddag nog eens terug naar Palazzo Guinigi. De rest van de week is het hier weer aangenaam toeven. Volgende week wordt volgens de meerdaagse verwachtingen ook prima,met veel zon en temps ruim bopven 20 graden.
Kortom, morgen weer een rondje fietsen, waarna terrasbezoek. Woensdag geven we ons over aan de olijvenoogst bij Renzo, 6 km buiten Lucca. De netten liggen al klaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten