
Onlangs ben ik o.a. met Ben naar de start van de Tirreno geweest. Het idee was nog een keer met elkaar (ook Paladino e.a.) te gaan rijden, voorzover dat inpasbaar zou zijn binnen zijn zeer strenge trainingsprogramma. Door dat idee kwam een dikke streep omdat hij werd opgesteld in de ploeg voor de Ronde van Catalonië. Eerder deze week reed hij de Grote Scheldeprijs, over het verloop waarvan hij erg tevreden was, en vandaag dan Parijs-Roubaix. Zijn kopman is Robbie McEwen, maar ik zie Ben nog wel ver komen. Ik weet niet waar hij verder moet gaan rijden binnenkort, maar allicht zal hij lekker moeten herstellen van het gebeuk op de kasseien van Noord-Frankrijk. Misschien toch nog gelegenheid dus, deze week.
Momenteel voel ik me niet al te fit, mede door een slechte nacht vanwege hevige ruzie op straat tussen, naar ik aanneem, twee geliefden. Ik ga zo dadelijk toch maar even op de pedalen, al gaan die vandaag zeker niet gegeseld worden. Wel oppassen bij de dopingcontrole, want ik heb er net een pilletje codeïne in gedrukt. Maar het is wel lekker om na 2 dagen droog staan weer wat te draaien. Een leven zonder fietsen stelt immers niet veel voor, toch? En wat vervolgens is fietsen zonder heuvels en bergen? Dat vinden ze hier in ieder geval. Ik zou het willen veralgemeniseren tot fietsen zonder ontberingen stelt niets voor. Robert Knol http://www.11000km.nl/ zal het met me eens zijn.
Niettemin ben ik de laatste 2 dagen prima doorgekomen. Er is natuurlijk veel meer wat leuk en/of de moeite waard is, of gewoon nodig. Ik hou het maar op een goede balans tussen dat alles. Gisteren hebben we uitgebreid gegeten met onze huisbaas en zijn dames Antonella, Alice en Viola.
In de tuin bij Restaurant Tambellini (San Alessio)
Op den terugweg
Over Berlusconi gesproken, hij is prominent aanwezig op de krantenpagina's, en op TV, en dat weer in de krant. Daar zal in Nederland wel het een ander van doordringen. Hij probeert het initiatief te houden, bv. door 2 blonde dames-laureaten van een universiteit bij zijn felicitaties in het openbaar uit te nodigen voor een Binga-Bunga feestje. Zien wij dat onze Mark al doen? Misschien wel een goed idee..... Verder door op Lampedusa te beloven de boel te gaan schoonvegen. Ik weet niet precies wat er wel en niet doorkomt in de Nederlandse media, maar door de toevloed van (boot)vluchtelingen was daar een onhoudbare situatie ontstaan. Waarbij bovendien de bewoners Lampedusanen meer en meer begonnen te vrezen dat het toeristenseizoen naar de vaantjes zou gaan vanwege de aanwezigheid van al die 'ongerichte' buitenlanders. Hoe ook, het vluchtelingenprobleem is de andere grote vuller van de krantenpagina's. Dagelijks komen bootjes tjokvol vanaf de Noord-Afrikaanse kust naar de voorpost van Europa, Lampedusa. Het waren vooral Tunesiërs, maar ook een flink deel Ethiopiërs en Eritreeërs bv, die door de conflicten hun gastarbeidwerk waren verloren. De laatste dagen komen er ook veel Libiërs aan die vluchten voor de gevechten. Er is onderweg al veel vreselijks gebeurd, heel wat mensen verdronken. De strengere patrouilles van de Italianen hebben er ook al toe geleid dat passagiers door de bootlui overboord zijn gezet bij de nadering van zo'n patrouille. Op mijn ritje vandaag vroeg ik me af wat de Nachtegalen, de boerenzwaluwen en de Gierzwaluwen die deze week ook de oversteek vanuit Afrika hebben gemaakt daar allemaal van hebben gezien. Als ze het al hebben opgemerkt, het zal ze niet raken.
Italië voelt zich erg alleen staan als het gaat om de opvang van de vluchtelingen. Van Europese solidariteit is niet veel sprake, zo lijkt het. Frankrijk en Duitsland vonden het maar niks dat Italië vergunningen verstrekte waarmee de vluchtelingen zich vrij door het Schengengebied kunnen bewegen. Ik heb onze minister Leers horen zeggen dat de problemen op de plek zelf dienen te worden opgelost. Ja ja.
Er is inmiddels veel inzet om de mensen vanuit de overvolle opvang op Lampedusa te spreiden over heel Italië. Er werd eerst gedacht aan tentenkampen, maar daar is zowat iedereen tegen. Beter opvangen in leegstaande gebouwen dan maar. Maar daar is ook veel oppositie tegen onder de bevolking. De bisschop van Pisa heeft opgeroepen juist nu christelijke compassie te betonen. Afwachten of het helpt. Een aantal vluchtelingen wacht niet af en probeert te ontsnappen uit de opvangcentra, de illegaliteit in. De ontwikkelingen in vooral Libië bepalen hoe zwaar deze zaak nog gaat wegen. Wie weet staan we aan de vooravond van een grote influx van mn. Afrikanen in Bolwerk Europa. Armen en ontheemden die gaan naar waar (mogelijk) wat meer bestaanszekerheid te halen valt. Zoiets wat ook in de Middeleeuwen in Nederland gebeurde toen vanwege ziekten, slechte oogsten etc. gemarginaliseerde plattelanders hun toevlucht probeerden te zoeken in de stad. De heersende machten gingen daar op zeker moment in mee, en lieten een stuk van het goede leven aan de behoeftigen, vanuit welbegrepen eigenbelang. Net genoeg om algemene oproer te voorkomen. Zou er nu iets soortgelijks aan de hand zijn, maar dan stevig opgeschaald van platteland - stad naar Afrika - Europa?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten